Uncategorized

Overlast AZC Pey hopelijk snel verleden tijd!

Een jaar geleden bij de begrotingsbehandeling kaartte PNES de overlast van het AZC in Pey aan. In de navolgende periode is stevig onderhandeld met het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Met name dankzij de standvastige houding van PNES is het COA uiteindelijk aan alle gesteld eisen die PNES op tafel heeft gelegd tegemoet gekomen.

Er is een nieuwe overeenkomst gesloten welke per 1 januari 2021 ingaat met de volgende inhoud:

• Het AZC zal met 25% krimpen van 580 naar 420 opvangplaatsen;
• De overlast gevende doelgroepen (veiligelanders en alleenstaande minderjarige asielzoekers) zijn contractueel uitgesloten van opvang in de opvang locatie in Pey. Er is louter nog plaats voor reguliere doelgroepen (gezinnen).
• Het contract kan door de gemeente eenzijdig ontbonden worden indien er nog overlast is voor de omgeving. Het AZC wordt dan binnen 6 maanden gesloten;
• De gemeente krijgt een jaarlijkse vergoeding van €190.000,- en een eenmalige vergoeding van €400.000,- zodat de kosten niet bij de burgers van Echt-Susteren terecht komen. Deze vergoeding kan de komende jaren nog oplopen.

Tijdens de raadvergadering van 5 november jongstleden deelde de burgemeester, naar aanleiding van vragen onze fractievoorzitter Jeroen Meulenberg, mede dat het COA toegezegd heeft dat per 1 januari alle overlastgevers verdwenen zullen zijn.

Wij hopen dat de rust hierna zal terugkeren en de overlast verleden tijd zal zijn en we kunnen terugkeren naar de situatie van vroeger, waarbij vele jaren zonder overlast voor de omgeving mensen die echt in nood zijn, opgevangen zijn in het AZC in Pey.

PNES zal dit kritisch blijven volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *