Uncategorized

Waarom Lijst Samenwerking geen deel uitmaakt van de coalitie in Echt-Susteren

Beste inwoners van Echt-Susteren,

Voor buitenstaanders zal de samenstelling van de nieuwe coalitie in Echt-Susteren vragen oproepen, vandaar deze toelichting. Het sleutelwoord voor het niet deelnemen van Lijst Samewerking is VERTROUWEN.

In 2014 is een coalitie gevormd tussen de partijen Lijst Samenwerking, CDA en PNES. Deze coalitie functioneerde goed tot het moment in december 2016 dat de twee wethouders van Lijst Samenwerking de oppositiepartij DES voorstelden toe te treden tot de coalitie ten koste van PNES, die daarmee buiten spel zou worden gezet. Het vertrouwensbeginsel werd hierdoor enorm geschaad. Toch werd de coalitie voortgezet ervan uitgaande dat dit een “eens en nooit meer” betrof.

Een half jaar later (13 juli 2017) stond realisatie van de multifunctionele accommodatie in de kern Echt op de agenda (een belofte van PNES aan zijn kiezers). Lijst samenwerking onthield de goedkeuring aan dit Raadsvoorstel. Hiermee werd het coalitieakkoord m.b.t. dit punt getorpedeerd door Lijst Samenwerking, maar met steun van DES werd toch een raadsmeerderheid verkregen.

Toen vervolgens vóór de verkiezingen van 2018 het CDA benaderd werd door Lijst Samenwerking om een 2- partijen coalitie te vormen na de verkiezingen met uitsluiting van alle andere partijen stonden alle incidenten niet meer op zich, doch leek er een plan achter te zitten en kon slechts de conclusie getrokken worden, dat Lijst Samenwerking van PNES af wilde. Het is anders gelopen. PNES kreeg bij de verkiezingen 50 % meer stemmen en haalde 5 zetels.

Tijdens de (in)formatie is gebleken dat ook andere partijen (de meerderheid) naast PNES geen vertrouwen meer hadden in een coalitie met Lijst Samenwerking.
PNES heeft nooit de intentie gehad andere partijen uit te sluiten, maar eerder genoemde feiten noopte ons bij de coalitievorming in te zetten op een andere samenstelling.

Vanaf nu kijken we niet meer terug, maar richten onze blik, zonder rancune, op de toekomst. Een mooie toekomst voor het smalste stukje Nederland. Deze toekomst zal leren of het geschonden vertrouwen hersteld kan worden. Wat dat betreft is Lijst Samenwerking de komende maanden aan zet. Een spreekwoord zegt: “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard” hetgeen zoveel betekent als “het is gemakkelijker iemands vertrouwen te schaden dan het te verkrijgen”.

Bestuur en Fractie PNES

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *