Fractie

Van kermisvierder tot kermiswethouder: Peter Ruijten blikt terug op zijn 1e periode als wethouder

Toen in 2003 de gemeentes Echt en Susteren fuseerden, begon de politieke carrière van onze huidige kermiswethouder Peter Ruijten. Komend uit het verenigingsleven waar hij al een indrukwekkende staat van dienst had, werden het gemeenschapsgevoel en het werken voor mensen toen ook de drijfveren om de politiek in te gaan. In 2009 nam Peter zelfs het initiatief om een eigen partij op te richten: PNES (Partij Nieuw Echt Susteren) Deze partij haalde uiteindelijk 4 zetels in de gemeenteraad. Een prachtig succes. Aan die 4 PNES zetels kon de raad niet voorbij gaan. En een wethouderszetel voor de partij kwam eraan. Peter Ruijten ging die invullen en vond het allemaal prachtig. Want een van zijn taken werd de zorg voor Echter Kermis. Als fervent kermisvierder en liefhebber van de kermiscultuur kwam er een dimensie bij: beleid maken, verantwoording dragen, maar ook lijnen uitzetten voor de toekomst van het Echter volksfeest. Tijd voor een gesprek.

Mijn eerste periode
Peter Ruijten: “Helaas is mijn eerste periode als wethouder bijna om (maart 2018 zijn nieuwe gemeenteraadsverkiezingen) en ik moet zeggen dat die jaren om zijn gevlogen! Het is een periode waar ik met ontzettend veel plezier op terug kijk. Als ik zie wat voor werk er verzet wordt door de vele ambtenaren en vrijwilligers samen met de exploitanten, dan is dat een groot compliment waard. Ik ben erg trots daar een steentje aan te mogen bijdragen en zou bijzonder graag nog een aansluitende periode als kermis-wethouder willen meemaken. Maar niet alleen de contacten en ervaringen met de ambtenaren en vrijwilligers waren positief, ook het werken met de exploitanten was een feest. Het was letterlijk en figuurlijk wel eens passen en meten, maar mede door het goede werk en de ondersteuning van markt/kermis meester John van Mulken kwam uiteindelijk altijd alles weer op zijn pootjes terecht.”

De toekomst
“De kermis 2017, die voor de deur staat , gaat ongetwijfeld geweldig worden. Onze kermismeester John heeft in goede samenspraak, ook dit jaar weer een spectaculaire kermis voor jong en oud weten te organiseren. Dit alles is alleen maar mogelijk door de uitstekende samenwerking met de vrijwilligers van de reclame- en kermiscommissie. Tegenwoordig een stichting. Want direct na mijn benoeming als wethouder heb ik gekeken naar de organisatie waarbij zeker ook de financiële situatie een belangrijk item is. Er zijn verschillende geldstromen nodig om de kermis in deze tijd in stand te houden willen we de kwaliteit voor de kermis in de kern Echt waarborgen. Het gaat tegenwoordig namelijk niet meer alleen om de attracties, ook het randprogramma is onmisbaar. Om de financiële stromen daarvoor inzichtelijk te houden en te waarborgen hebben we van de kermis- en reclamecommissie een stichting gemaakt. Een hartelijke dank gaat naar aan onze sponsors waaronder veel ondernemers, de bijdragen van de exploitanten en zeker ook de subsidie van onze gemeente. Alleen daardoor kan dat randgebeuren plaats vinden en kunnen we de spreuk “Echter Kermis – hartverwarmend” waar maken voor alle lagen van de bevolking. Naast de zorg voor Echter Kermis is ons streven uiteraard ook de kermissen in de andere kernen te kunnen blijven continueren.“

Mijn mooiste kermismomenten
Waarom vind je de inzet voor het behoud en de toekomst van onze Echter kermis zo belangrijk? Peter: “Heel eenvoudig. Als geboren en getogen Echtenaar was ik, net als velen, al van jongs af aan diep verknocht aan de kermis. Meteen vanaf het arriveren van de kermiswagens op de markt was ik aanwezig en probeerde te helpen bij de opbouw en op deze manier enkele vrijkaartjes te verdienen. Mijn eerste directe contact met de kermis lag nog veel vroeger, het was een ritje op de carrousel. Dit was een hele ervaring en ik kreeg dan ook tranen in de ogen, toen ik er weer af getild werd. En een ander moment deel ik denk ik met heel veel anderen. Het speelde zich af tijdens een rit in de rups waar het vooral spannend werd als het doek dicht ging. Ik kreeg daar toen mijn eerste kusje en dat was een hele ervaring.”

Tenslotte
Peter Ruijten: “Maar, ook de komende kermis wordt weer een hele ervaring. Ik wens iedereen ontzettend veel plezier, mede namens iedereen die er aan heeft meegewerkt. Voor mij waren de voorbereidingen al een écht feest!”

Tekst: Peter Roufs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *